måndag 12 juli 2010

Belåningsgrad på 85 procent

Det blev som väntat en gräns på 85 procent för belåningsgraden på bostadslån som Finansinspektionen beslutade om idag. Begränsningen gäller för nya lån och för utökning av befintliga bostadslån. Finansinspektionens beslut, som har formen av ett allmänt råd, träder i kraft den 1 oktober i år.

Det blir fortfarande möjligt att låna till mer än 85 procent av bostadens marknadsvärde men inte mot pant i bostaden, utan med ett så kallat blancolån. Eftersom det inte finns en pant i bostaden som säkerhet för blancolånet kommer räntan för detta att vara högre än på ett vanligt bostadslån.

Finansinspektionens bedömning är att regleringen inte kommer att medföra några betydande priseffekter på bostadsmarknaden. Om regleringen inte får några större effekter kan man emellertid undra varför den införs. En tänkbar effekt på under de närmaste månaderna är att omsättningen på bostadsmarknaden och efterfrågan på bostadslån med hög belåningsgrad kommer att öka fram till den 1 oktober, när den nya regeln träder i kraft.

Skrivet av: Tomas Pousette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar