måndag 12 juli 2010

Riksbanken höjer styrräntan

Det blev, som väntat, en höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter när Riksbanken släppte sitt räntebesked idag. Direktionen var dock inte enig, utan två ledamöter ville ha en oförändrad styrränta. Samtidigt som styrräntan höjdes, så sänkte Riksbanken sin prognos av styrräntan på lite längre sikt. Till början av 2013 väntas den nu vara 3,5 procent, vilket är en halv procentenhet lägre än i den tidigare prognosen.

Vår egen bedömning är att Riksbanken mycket väl kunde ha väntat åtminstone till september innan man höjde styrräntan. Osäkerheten på finansmarknaden är stor, inflationstrycket i den svenska ekonomin är lågt och bostadspriserna börjar plana ut. Viktigare än om räntehöjningen kom i juli eller september är dock den långsiktiga synen på styrräntan. Efter Riksbankens nedjustering av sin prognos av styrräntan ligger räntebanan nu ganska nära vår egen bedömning.

Låntagarna får således lite plåster på såren. Även om styrräntan nu höjs, så ser den ut att inte behöva höjas lika mycket under de kommande åren.

Skrivet av: Tomas Pousette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar