tisdag 24 augusti 2010

Konjunkturrapport 24 augusti 2010

Räntemarknaden är för pessimistisk

Förväntningarna på räntemarknaden är inställda på en ny kris i världsekonomin. Oro för deflation har pressat ner långräntorna till extremt låga nivåer. Vi tror att pessimismen är överdriven och räknar med en god tillväxt de närmaste åren. Obligationsräntorna kommer då att stiga kraftigt och de bundna boräntorna kommer att dras upp.

Kraftig uppgång i boräntorna

Riksbanken höjer styrräntan snabbt till 1,50 procent till början av nästa år. Därefter går räntehöjningarna in i ett lugnare skede och styrräntan stannar vid 2 procent i slutet av 2011 och 3,25 procent i slutet av 2012. Nedpressade långa marknadsräntor och stigande korta boräntor gör att det för närvarande är fördel för längre bundna boräntor.

Global återhämtning på halvfart

Finanskrisen kastar fortfarande, nästan två år efter kulmen, sin skugga över den globala ekonomin. Den snabba uppgången i världsekonomin verkar ha bromsat in under sommaren. Det går trögt på flera håll och många länder brottas med svaga offentliga finanser och vikande tillväxt. Fortsatt låga räntor ger dock välbehövlig stimulans åt återhämtningen.

Tudelad svensk ekonomisk politik

BNP-tillväxten i den svenska ekonomin blir cirka 3 procent per år under perioden 2010-2012. En expansiv finanspolitik motverkar Riksbankens höjningar av styrräntan. Resursutnyttjandet börjar normaliseras i slutet av prognosperioden. Den öppna arbetslösheten närmar sig 7 procent och den underliggande inflationen är i fas med inflationsmålet på 2 procent.

Bolånetaket och bolånemarknaden

Bolånetaket får en ganska marginell effekt på bolånemarknaden, som väntas fortsätta växa i snabb takt. Ökat bostadsbyggande, stigande inkomster och en stabilisering på arbetsmarknaden väntas motverka både bolånetak och räntehöjningar. Hushållens skuldsättning fortsätter därmed att öka.

Läs mer här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar